Preskocit navigáciu

V trenčianskej brigáde sme si pripomenuli 101. výročie potlačenia vzbury v Kragujevaci


V trenčianskej brigáde sme si pripomenuli 101. výročie potlačenia vzbury v Kragujevaci

Na sklonku prvej svetovej vojny sa v srbskom meste Kragujevac v noci z 2. na 3. júna 1918 vzbúrili vojaci Trenčianskeho 71. pešieho pluku. Kragujevská vzbura je pre nás, profesionálnych vojakov mementom, že nesmieme zabúdať na dôstojnosť, ale ani utrpenie, ktoré slovenský národ zažil.
Počas spomienky pri príležitosti krvavo potlačenej vzbury slovenských vojakov v srbskom Kragujevaci v roku 1918, v piatok 7. júna 2019, na slávnostnom akte kladenia vencov v kasárňach SNP, za prítomnosti zástupcu náčelníka štábu veliteľstva pozemných síl Ozbrojených síl Slovenskej republiky plukovníka Jána Dreveňáka, náčelníčka štábu brigády bojového zabezpečenia podplukovníčka Elena Hrabáková povedala: ,,Každá spomienka a pripomínanie si týchto udalostí má veľký význam. Jedine história vlastného národa nás posúva vpred a takisto história vzbúrených vojakov, ktorí padli v prvej svetovej vojne." Dovoľte, aby sme si týmto slávnostným aktom uctili pamiatku všetkých padlých vojakov!
Vzdať úctu obetiam Kragujevskej vzbury a položiť veniec k pamätníku venovanému obetiam krvavej udalosti prišiel do trenčianskych kasární aj vojenský dekan podplukovník Juraj Sitáš, starosta kysuckej obce Olešná, predseda klubu generálov sever generálporučík vo výslužbe Pavel Honzek, členovia zväzu protifašistických bojovníkov, členovia klubu vojenských veteránov a členovia klubu vojenskej histórie Trenčín – protifašistického odboja.
Trenčiansky 71. peší pluk bol vojenským plukom rakúsko-uhorskej armády, ktorý vznikol 1. februára 1860. Od roku 1882 sa jeho domovskou základňou stali trenčianske kasárne. Vojenský pluk nazývali aj drotársky regiment. Pomenovanie súviselo s pôvodom príslušníkov pluku, tvorili ho slovenskí vojaci najmä z Trenčianskej, Oravskej, Turčianskej a Liptovskej župy.


kragujevackragujevackragujevackragujevackragujevac 1kragujevac 1kragujevac 1kragujevac 1kragujevac 2kragujevac 2kragujevac 3kragujevac 3kragujevac 3kragujevac 3kragujevac 4kragujevac 4

Autor: Sekretariát , Foto: rtm. Janošťák - Dátum: 07.06.2019
Čítanosť: 3601
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share