Preskocit navigáciu




VYHLADÁVANIE

Kalendár udalostí

Predchádzajúci mesiac Nasledujúci mesiac
Marec 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031


Vyhlásenie o prístupnosti

Nad Multifunkčným práporom zaviala čierna vlajka


Nad Multifunkčným práporom zaviala čierna vlajka

Príslušníkov Multifunkčného práporu šokovala správa, ktorú sa dozvedeli na pondelkovom rannom nástupe, že ich náhle opustil kolega, kamarát a priateľ, kapitán Miroslav Selecký. Vlajky stiahnuté na pol žrde a čierna vlajka symbolizovali smútok všetkých vojakov nad touto bolestnou stratou. Vojaci roty poľných služieb zriadili kondolenčnú miestnosť pre svojho zosnulého veliteľa roty. Príslušníci práporu i civilní zamestnanci prichádzali, aby sa zapísali do kondolenčnej knihy a tak vyjadrili svoj smútok nad rýchlym a nečakaným odchodom svojho kolegu.

V stredu 19. marca sa zhromaždil početný zástup smútiacich na mestskom cintoríne v Hlohovci, aby sa rozlúčil so zosnulým kapitánom Miroslavom Seleckým. Smútočný obrad sa začal napochodovaním čestnej stráže Ozbrojených síl Slovenskej republiky za  sprievodu Vojenskej hudby Ozbrojených síl SR. Veliteľ Multifunkčného práporu podplukovník Maroš Murárik vyjadril úprimnú sústrasť pozostalej rodine. Vo svojom príhovore povedal: „V zosnulom som videl rozum, rozvahu, inteligentný úsudok, priamy, vždy zodpovedný, ale priateľský a čestný prístup. Najviac ma však ohromovala jeho istota v zodpovednosti a spoľahlivosti pri plnení úloh. Stelesňoval pre mňa ideál kolegu podriadeného, ako si ho ja sám predstavujem. Ďakujem za príležitosť, že sme si navzájom mohli vstúpiť do života. Veľmi si Mira cením a vážim. Neprekvapilo ma, keď som videl reakciu príslušníkov útvaru na túto smutnú správu. Silno zapôsobila a na útvare akoby zastal čas. To, s akým smútkom a ťažkosťou na srdci a duši to prijali všetci jeho kolegovia len vyjadruje, aký to bol človek. Bol starostlivý, aktívny, tvorivý, zodpovedný, rozumný a spoľahlivý. Bol to vojak telom aj dušou. Bol presvedčený o správnosti svojej práce, mal ju rád a veľakrát obetoval aj svoje vlastné záujmy pred službou v ozbrojených silách.“

Podplukovník Murárik prečítal životopis zosnulého, priebeh jeho vojenskej služby a vyznamenania, ktoré mu boli udelené počas jeho vojenskej kariéry. Veliteľ práporu udelil kapitánovi Miroslavovi Seleckému medailu 1. stupňa za službu u Multifunkčného práporu in memoriam. Vojenský dekan z Veliteľstva síl výcviku a podpory v Trenčíne podplukovník Stanislav Lipka slúžil cirkevný pohrebný obrad, v ktorom potešil kresťanskou zvesťou nádeje všetkých smútiacich. Smútočný sprievod, sprevádzaný vojenskou hudbou, vyprevadil zosnulého na miesto posledného odpočinku. Po cirkevnom úkone zaznela štátna hymna a na počesť kapitána Miroslava Seleckého boli vypálené salvy. Vlajku Slovenskej republiky odovzdal podplukovník Murárik najbližšej rodine so  slovami: „Odovzdávam Vám vlajku Slovenskej republiky s vďakou a úctou.“  Posledná rozlúčka bola s plnými vojenskými poctami.

Rozlúčiť sa a vzdať poctu zosnulému prišli okrem najbližšej rodiny, príbuzných a priateľov, súčasní i bývalí kolegovia, s ktorými pôsobil vo vojenských útvaroch na Slovensku i na mierových misiách  KFOR v Kosove. Jeho pamiatke sa prišli pokloniť aj príslušníci z nadriadených stupňov OS SR, bývalí velitelia Multifunkčného práporu a zástupcovia mesta.

Svoj posledný zápas dobojoval veliteľ roty Multifunkčného práporu kapitán Ing. Miroslav Selecký po krátkej, ale ťažkej chorobe. Opustil svoju rodinu, priateľov, známych a kolegov vo veku 34 rokov života. Česť jeho pamiatke!

 


Nad Multifunkčným práporom zaviala čierna vlajkaNad Multifunkčným práporom zaviala čierna vlajka

Autor: por. Ján Magyar , Foto: por. Ján Magyar - Dátum: 21.03.2014
Čítanosť: 9267
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share